B
B
B
P
P
P

Katalog ve Broşür Baskı Özellikleri

Katalog ve Broşür Baskı Özellikleri

Katalog Sayfalarını Saymak ve Forma Mantığını Anlamak

Katalog, dergi veya kitapçık sayfalarını sayarken çoğu insan baskıda ki forma mantığını anlayamaz ve ortaya karışık sonuçlar çıkabilir. Baskıda ki forma mantığına göre tüm sayfalı tasarımlar dört ve katları olmak durumundadır. Sayfalar kapak dahil veya hariç olarak düşünülebilir. Kapak hariç dendiğinde ön ve arka kapak içleri de düşünülerek dört sayfa eksik sayım yapılır fakat kapaklar dahil dendiğinde dört sayfa ekleyerek sayım yapmak doğru olacaktır.

Bu sebeple katalog tasarımı yaparken sayfaların toplam tutarının dört ve katları olduğundan emin olun. Tanım olarak katalog veya kitapçıkların 4 sayfa mantığı; f meydana gelen bir veya daha fazla olan formların katlanmış halleridir denebilir.

Herhangi bir kataloğu elinize aldığınızda ortadan tel veya dikiş ile tutturulduğunu göreceksiniz. Bu tel veya dikiş çıkartıldığında aslında sayfaların her biri ortadan katlanmış, forma mantığında dizilmiş ve öyle tutturulmuş olduğunu anlayabileceksiniz. Bu iki taraflı formaların her biri dört ayrı sayfadan oluşur, bir tarafta ise 2 adettir.
İki taraflı formalardan oluşan bir kataloğu ele alalım, örneğin; 16 sayfa olabilir. Kataloğu oluştururken forma mantığı düşünülerek sıralamaya göre gidilmelidir böylelikle baskıyı yapacak yazıcı veya makine tarafından basıma uygun olacaktır.


Katalog Düzen Özellikleri

Forma mantığını anladığımıza göre diğer düzen özelliklerinden bahsedebiliriz. Kataloğumuzu baskıya göndermeden önceki en önemli bir diğer konu ise taşma payları ve kırımlardır. Taşma payları ve kırımların verilmiş olması katalog baskıda kesim ya da kırım sırasında bilgilerin, görsellerin eksik veya düzensiz çıkmaması için önemlidir.


Katalog Renk Özellikleri

Katalogda kullandığınız renkler Pantone veya CMYK olabilir. Pantone renkler, özel olarak kodlanmış renkler olduğundan baskı maliyetini artırabilir fakat logoda yer alan fazla renkleri CMYK’ya çevirmemenizi tavsiye ederiz. Tüm katalog CMYK olacak ise 4 renk olarak hesaplanır,Pantone her bir renk ise +1 olarak 4 rengin üzerine eklenir.


Katalog Görsel Özellikleri

Katalog tasarımında kullanılan tüm görsellerin baskıda kaliteli gözükmesi adına 300 dpi ve üstünde olması gerekir. 300 dpi altındaki tüm görseller baskıya uygun değildir ve sonuç kalitesiz olacaktır. Bazı durumlarda görsel çok ufak kullanıldıysa 300 dpi altında olan görseller sorun yaratmayabilir bunu anlayabilmek adına mutlaka demo baskı alınması önerilmelidir.


Katalog Baskı

Son olarak tüm detaylar kontrol edilerek verilen içeriklerin yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Bu kontrolleri sağlarken demo baskı alarak, kontrollerinizi baskı üzerinden yapmanızı öneririz. Yazılar, renkler, görseller, forma mantığı ve diğer her şey kontrollerinizden sorunsuz geçtiyse katalog tasarımı baskıya hazır demektir.

Benzer İçerikler

Ara Soru Sor