B
B
B
P
P
P

Web Yazılımı Dilleri ve Önemi

Web Yazılımı Dilleri ve Önemi

Web yazılımı, web sunucuları içerisinde çalışan web sitesinin tüm fonksiyonlarının oluşturulmasıdır. Web yazılımı, sadece server adı verilen web sunucuları üzerinde faaliyet gösterir ve server sayesinde gerekli tüm bilgiler internete aktarılır. Kısmen ya da tamamen web teknolojileri kullanılır. Kısacası web yazılım, yazılımın web ara yüzünden çalıştırıldığı, web siteleriyle ilgili veri alma işlemlerinin yapıldığı, web sitelerinin arka planda çalışan kodlama sistemidir. Software, yazılımın tüm dünyada ortak kullanılan adıdır. Yazılımların tamamında web teknolojileri kullanılarak bütün browserlarda (tarayıcı) sorunsuz çalışmaları sağlanır.

 Web yazılımı, aynı zamanda web programlama olarak da adlandırılır. Web yazılımı ile ilgili bilinmesi gereken en önemli husus programlama dilidir. Programlama dili bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyen komuttur. Bilgisayar, yapılmasını istenilen işlemin makine dili ile yazılmasını ister. Ancak bu işlemin bir programcı tarafından yapısal bir dil aracılığı ile bilgisayara çevrilmesi gerekir. Bu makine diline çevirme işlemine derleme (compile)ya da yorumlama (interpriting) denir. Web yazılım projelerinde C#, VB.NET, PHP, JAVA, ASP.NET, XML gibi web yazılım dilleri kullanılır. Sistem, software makine dilini yazı diline çevirir. Ülkemizde en çok kullanılan PHYTON VE PHP web dilleridir. Kullanılan ASP dili ise yavaş yavaş kullanımdan kalkmaktadır. Teknolojinin hızla gelişmesi, web yazılım ve web teknolojisinin de değişiklikler göstermesine ve yeni dillere yol açmaktadır.

Web yazılımı genel olarak yönetilebilir web sitelerinde, internet üzerinden erişilebilen web projelerinde kullanılmaktadır. Web yazılımları genellikle internet üzerinden erişime açıktır fakat lokal networkte de kullanılabilir. Bir web yazılımı, intranet denilen ofis içi networkte de çalışabilir ve kullanılabilir. Yazılım bir programdır ve yazılım dili de programlama dilidir. Web yazılımının amacı bir takım kurallara uyarak HTML kodları oluşturmaktır. HTML, web yazılım dili değil işaretleme dilidir ve tasarımı oturtmak için kullanılmaktadır. Bir web sitesi, yazılım açısından farklı kodlama dilleri ile zenginleştirilebilir. Yazım dillerinin ortak noktaları, veri tabanı kullanmaları ve HTML/CSS biçimine rahatlıkla entegre edilebilmeleridir.

Yazılımın özgün kodlanan yazılımlar ve uygulama yazılımları olmak üzere iki çeşidi vardır. Özgün kodlanan, kişinin isteğine göre yazılan sistemdir. Uygulama yazılımları ise aynı zamanda işletim sistemleridir. Yazılımlar, programlardan, yardımcı programlardan ve veri kaynak dosyalarından oluşurlar.

Web yazılımı genellikle web siteleri tarafından kullanılır ve web yazılım uzmanlarına yaptırılır. Bilişim ve teknoloji çağının hızla geliştiği günümüzde web siteleri toplum yaşantısı ve işleyişinde oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Herhangi bir konuda bilgiye ihtiyaç duyulduğunda internet üzerinden web siteleri sayesinde istenilene kolayca ulaşılmaktadır. Bu nedenle artık tüm kuruluşlar interaktif ortamda web yazılımı ve programlama çalışmaları yaptırmaktadırlar. Tasarımı yapılacak olan bir web sitesinin dinamik bir yapıya sahip olması için web yazılımdan faydalanılır. Bir web sitesinin tasarımı bittikten sonra web yazılımına ihtiyacı olur. Web yazılımı oluşturmak için yaygın olarak kullanılan bir programlama dili gereklidir. Web sitesi sunucusuna ihtiyaç duyulur ve çeşitli yazılım sistemlerini bilmek gereklidir. Web yazılımı, basit bir sayfadan oluşabileceği gibi çok gelişmiş uygulamalardan da meydana gelebilir.

Gelişmiş web yazılımları, dünyada pek çok insanın aynı anda aynı web sitesini kullanabilme olanağı ve kullanıcıların sayfaları birebir etkileşimli olarak kullanmalarını sağlar. Gelişmiş web yazılımları olmazsa kullanıcılar bir siteyi aynı anda ziyaret edemezler. Bir web sitesine erişim ne

Günümüzde internet dünyasında çeşitli sektörlerde kullanılması amacıyla birçok açık kaynak kodlu web yazılımı geliştirilmiştir. Bunlardan en fazla rağbet görenler ise e-ticaret yazılımları ve wordpress sistemlerdir. Bu sistemler kullanıcılar tarafından geliştirilebilmesi için sürekli değişime uğrayarak kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. 

Benzer İçerikler

Ara Soru Sor